Com escollir la gestió del Casal d’Estiu

Casal Pablo Picasso 2019

Començat el curs escolar i a punt d’acabar l’any no ens recordem ja del casal de l’estiu passat ni encara tenim present el casal del curs present. Normalment és un tema que comencem a abordar entrat el nou any, de vegades al Gener els més matiners i ja acabant el segon trimestre els més endarrerits…

El casal d’estiu neix com una necessitat. El curs escolar acabava però les famílies continuaven treballant fins a l’arribada, normalment, del mes d’Agost on tota la família al complet gaudia d’unes més que merescudes vacances. Era evident que les escoles havien d’articular un mecanisme per tal de satisfer aquesta necessitat. Així naixien els casals d’estiu.

Inicialment eren gestionats per les AMPA o les escoles directament, un treball que donada la rotació, en el cas de les AMPA, i quedar fora d’àmbit en el cas dels docents, feien molt difícil la continuïtat del casal que amb tota bona fe es feia. Una altra dificultat era el formatiu, moltes vegades les persones responsables dels casals no tenien la formació suficient en el lleure.

Naixia altra necessitat, la professionalització dels casals. Persones i/o empreses que es dedicaven a la gestió integral dels casals d’estiu i, més generalitzat, en molts casos, les extraescolars. Durant anys s’ha anat fent més eficients els casals. Aquest fet és bo i, de vegades, dolent, té un doble punt de vista. Per una banda es milloren part dels funcionaments i mecanismes, però per altra banda, en molts casos, s’estanquen i passa a primar més maximitzar el benefici en detriment de la qualitat de l’activitat. Símptomes d’això poden ser: ràtios ajustades a 1 monitor per cada 10 nens (mínim legal), excés de material reciclat (és bo reciclar, per descomptat, però tot el que es fa a un casal és amb material reciclat?), poca inversió en material fungible, poca inversió en decoració, les excursions són molt locals amb pocs autocars o inexistents, a l’inici de casal es dóna als monitors i monitores un “totxo d’activitats” amb un casal refregit…, etc. Us sonen alguns d’aquests símptomes? Heu de revisar el vostre casal!

El casal torna a necessitar una evolució, una evolució on es giri cap als detalls, cap a la qualitat de l’activitat en detriment de l’econòmic, on hi hagi una gran quantitat de monitors en comptes de la ràtio 1-10 mínima de la normativa de la Generalitat, anar a excursions que no siguin caminant, centres d’interès i activitats innovadores que surtin del convencional… Un casal pels nens i nenes. Un casal per la tranquil·litat i informació de les famílies. Les AMPA i AFA no us heu de conformar en tenir un casal per les famílies, sinó heu d’exigir qualitat per als vostres nens i nenes.

Això és ni menys el que oferim des de lleure.cat. Diferents alternatives per a cobrir la necessitat d’estiu, però sobretot cobrir la qualitat que els nens i nenes mereixen.

Així doncs i tornant al curs d’enguany… com farem rodar el casal d’estiu? Farem una reunió de l’AMPA/AFA amb l’equip directiu i pensarem de quina manera enfocarem l’estiu? O seguim altres vies? Una via molt tradicional és “fer el mateix de l’any passat, que funciona”. Una via que ens treu de problemes, una via molt respectable però que genera certs dubtes. Funciona realment? Des de l’AMPA/AFA com valorem si realment funciona o no? Preguntem als pares i/o mares si estan contents amb la gestió? Preguntem als nens i nenes si les activitats eren “guais”? Si s’ho han passat bé o no? Si repetien activitats o no? Si les activitats eren repetides? Si un joc d’aigua era “posar la manega i mullar als nens”?

Segur que l’elecció de la gestió del casal es fa amb la millor intenció del món, i així ha de ser, però no us esteu de fer-vos algunes de les preguntes mencionades a sobre per assegurar-vos que encerteu també en qualitat! Tant si escolliu lleure.cat, com una altra entitat o fins i tot voleu el servei per tal de que l’AMPA sigui capaç de dur a terme el casal el proper curs posseu sempre per davant la qualitat de cara als nens i nenes!
Per a més informació:
659699836
Com escollir la gestió del Casal d’Estiu
Desplaçat dalt de tot